Chessit noutajien erikoisnäyttelyssä BIS-4

6.11.2019Näyttelynoviisin päivä SNJ:n päänäyttelyssä

”Mitä rotuja tuossa teidän koirassanne on ?” – on kysymys, jonka chesapeakelahdennoutajan omistaja kuulee jatkuvasti. Kysymys ei sinänsä ole aiheeton, ovathan chessit Suomessa jokseenkin harvinainen rotu, ja muistuttavat ulkonäöltään jotain labradorinnoutajan, kiharakarvaisen-noutajan ja saukon sekoitusta. Syyskuussa järjestetty Suomen Noutaja-koirajärjestön noutajien erikoisnäyttely olikin chessin omistajalle siksikin mahtava tapahtuma, että poikkeuksellisen moni tiesi jo entuudestaan chessit rotuna ja tunnistivat rodun edustajia niihin törmätessään. Varsin moni tuntui etenkin olleen iloinen siitä, että rotu oli tänä vuonna edustet-tuna myös kasvattajaluokassa.

Osallistuminen kasvattajaluokkaan neljän koiran edustuksella oli sinänsä jo suoritus, sillä Suomessa on tällä hetkellä rekisteröitynä  noin seitsemän-kymmentä chessiä, joten läsnäollut delegaatio edusti kohtalaisen merkit-tävää osaa koko Suomen chessi kannasta. Jouduinpa vielä itsekin ensim-mäistä kertaa ikinä koiran kanssa kehään, kun piti saada koko seurue kerralla näytille. Ei kovinkaan yllättävää, että olinkin kehässä sitten enem-män tai vähemmän täysin hukassa ja esittämäni koira tuppasi ennemminkin painamaan takapuoltaan lattiaan, kuin esittämään tuomareille parhaita puoliaan. Tästäkin kokemuksesta kuitenkin selvittiin olemalla ottamatta itseään liian vakavasti ja ennen kaikkea muilta näyttelyihmisiltä saamieni kehujen – joskin ilmiselvästi valheellisten sellaisten – sekä kannustavien sanojen ansiosta.

Suureksi helpotuksekseni, kun tuli aika esittää koiraamme yksilökehissä, otti avovaimoni Salla suosiolla vuorostaan koiramme Miklaus Raju ”Ruun” käsiteltäväkseen. Huomattavasti taitavamman esittäjän käsissä koiramme esiintyikin sitten jo paljon paremmin ja tuloksena oli hienosti Best In Shown neljäs sija. Jopa kokemattomana näyttelykävijänä ymmärsin, että tämä oli hieno suoritus, mutta silti vieläkin menestystä paremmalta tuntui kuulla, kuinka aidon ilahtuneita ihmiset olivat siitä, että chessi sijoittui SNJ:n päänäyttelyssä.

Chessit eivät ole se kaikista helposti lähestyttävin rotu, ja saattavatkin pintapuolisesti vaikuttaa kovaluonteisilta. Todellisuudessa chessit ovat kuitenkin sisimmiltään pehmeitä ja herkkiä eläimiä. Minulle on näyttelyissä käyminen tullut uutena harrastuksena ja kenties chessini luonnetta heijas-tellen, olen hieman karsastanut näyttelyiden kireää ja kilpailullista tunnelmaa. Tällä kertaa sain kuitenkin yllättyä positiivisesti siitä, miten lämpimästi ihmiset suhtautuivat muihin koiriin sekä ihmisiin. Päivän aikana lukuisat ihmiset tulivat kysymään meiltä chesseistä rotuna ja erityisesti sydäntä lämmitti, kuinka moni tuntui aidosti ilahtuvan koiramme menes-tyksestä. Kenties myös tässä näkyi koiran ja omistajansa välinen yhteys siinä, että loputtoman ystävällisillä noutajilla on myös ystävällisiä isäntiä sekä emäntiä.

Suuri kiitos siis SNJ:lle hienosti järjestetystä tapahtumasta, tapahtuman eteen raataneille ihmisille sekä tapahtumaan osallistuneille ystävällisille noutajaihmisille. Erityiskiitos muille chessi-ihmisille Anetelle ja Elinalle, jotka toivat Aidan, Ernan ja Sagan edustamaan rotua kehissä, sekä tietysti Ritvalle, kenen 13 viikkoinen Jäbä-chessi viihdytti kansaa kehien laidalla. Minulla oli hyvä päivä ja toivonkin, että tulevina vuosina paikalle saadaan vielä enemmänkin chessejä paikalle ja että ihmiset tulisivat vieläkin rohkeammin rotuun tutustumaan.

-- Jussi Rautiainen                                                                                          Chesapeakelahdennoutaja Ruun ”iskä” --