M O T

20.4.2020

Tätä koirasi oikeasti syö

Ylen MOT selvitti koiranruokabisnestä ja -laatua. Tulokset eivät välttämättä ole lemmikin omistajien mieleen.

MOT:n mukaan Suomen koiranruokakauppa on kansainvälisten suuryritysten hallussa. Ruuan laatu epäilyttää koirien ravitsemukseen perehtynyttä asiantuntijaryhmää. Suurin osa ruuasta on teollisesti valmistettuja nappuloita.

Dosentti, eläinlääketieteen tohtori Anna Hielm-Björkman johtaa asiantuntijaryhmää, joka tekee tutkimusta koiranruuista ja niiden vaikutuksesta lemmikkien terveyteen.Tutkijatiimi on kerännyt ainutlaatuisen kyselyaineiston siitä, mitä koirat syövät ja mitä ne ovat sairastaneet.

”Ensimmäisten tutkimustulosten perusteella näkyy selvästi, että huonolaatuisen ravinnon ja koirien sairastavuuden välillä on yhteys”, Björkman kertoo.

Ruuan laatu epäilyttää koirien ravitsemukseen perehtynyttä asiantuntijaryhmää. Tutkijoiden kritiikki kohdistuu tuontiruokaan.

”Siellä on halpaa höttöä – ja on parempaakin tavaraa. Toivoisin vähemmän bulkkia ja enemmän laatua. Tarkkaan emme vielä osaa sanoa, mitkä ainesosat näissä ruuissa ovat sellaisia, jotka ovat koirien terveydelle haitallisia”, Hielm-Björkman sanoo.

Kolme monikansallista jättiyritystä hallitsee suurinta osaa Suomen koiranruokamarkkinoista. Ne ovat yhdysvaltalaiset Mars ja Hill’s sekä sveitsiläinen Nestlé. MOT:n eri lähteistä keräämien arvioiden mukaan niiden yhteen laskettu markkinaosuus on yli 90 prosenttia.

Suomen koiranruokakauppaa hallitsevat Hill’s, Mars ja Nestlé kiistävät MOT:lle arviot koiranruokiensa huonosta laadusta. Yhtiöt kertovat noudattavansa tarkasti paikallisen lainsäädännön laatu- ja turvallisuusvaatimuksia.

Suomessakin sadoilla miljoonilla. Kaiken kaikkiaan koirien ruokintaan ja hoitoon käytetään Suomessa noin miljardi euroa vuodessa.

Mesta.Net 20.4.2020

-----  Ohjelman näet täältä  Yle Areena / MOT.  -----