Yhdessä 11000 vuotta

21.11.2020

Kaikki nykyiset koirat periytyvät hyvin pienestä joukosta jo kadonneita susia.

Geneettinen analyysi 27 muinaisen koiran jäänteistä eri puolilta maailmaa paljasti, että koirat muodostivat ainakin viisi toisistaan eriytynyttä populaatiota jo pian jääkauden jälkeen. Se tapahtui siis yli 9 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Vaikka kaikki koirat jakoivat yhteisen kantaisät, populaatiot eriytyivät omiksi ryhmikseen, kun ne levisivät ihmisten mukana ympäri pohjoista pallonpuoliskoa.

Tästä voidaan päätellä, että ihminen ja koira elivät yhdessä jo yli 11 000 vuotta sitten.

Brittiläisen Francis Crick- tutkimuslaitoksen johtamassa tutkimuksessa oli mukana useita yliopistoja ja arkeologeja yli kymmenestä maasta.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Science.

Seuraavien vuosituhansien aikana nämä koirapopulaatiot kulkeutuivat ihmisten liikkeiden mukana ympäri maapallolla.

Ajoittain ne myös sekoittuivat keskenään. Silti jäänteitä vanhoista populaatiosta näkyy yhä Amerikkojen, Aasian ja Afrikan ja Tyynenmeren koirapopulaatiossa.

”Osa kadulla kävelevien koirien välisistä eroista voi siis periytyä jo jääkaudelta”, toteaa tutkimusryhmän johtaja Pontus Skoglund Francis Crick- tutkimuslaitoksen tiedotteessa.

Vaikka suurin osa koirien muuttoliikkeistä edellisten 10 000 vuoden aikana vastaa ihmisten muuttoliikkeitä, on näillä myös eroja.

Yksi ilmeisimmistä koskee Euroopan koirakantoja. Euroopan koirat kuuluivat 11 000 vuotta sitten kahteen, toisistaan erilliseen populaatioon. Niistä toinen tuli Siperiasta ja toinen Lähi-idästä.

Noin 5 000 vuotta sitten pronssikauden alkuaikoina kuitenkin molemmat syrjäytti kolmas, nopeasti levinnyt koirapopulaatio.

Syytä tälle ei tiedetä, eikä aikakauden ihmisissä ole havaittavissa samanlaista muutosta.

Analyysi paljasti myös, että kaikki nykyiset koirat periytyvät hyvin pienestä joukosta, mahdollisesti jopa muutamasta yksilöstä kadonnutta susirotua.

Ei tiedetä, koska ensimmäiset koirat ja ihmiset aloittivat yhteiselonsa.

Sen siis täytyi tapahtua jo hyvän aikaa ennen jääkauden loppumista seuranneita erillisiä koirapopulaatiota.

Yleisimmän teorian mukaan koirien esi-isät etsiytyivät kivikauden ihmisten seuraan ruuan toivossa ja ihmiset huomasivat koirien käyttökelpoisuuden metsästyksessä ja vahtikoirina.

Ei tiedetä, missä tämä tapahtui, eikä se välttämättä ole selvitettävissä geneettisellä analyysilla, Skoglund kommentoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Ihmisen ja koiran yhteiselo on joka tapauksessa paljon vanhempaa perua kuin minkään muun kotieläimen kesyttäminen.

Tiede-lehti 5.11.2020