Eroja rotujen luonteissa ?

3.6.2022

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa rotu selitti vain yhdeksän prosenttia koirien välisistä käyttäytymisen eroista. Selkeimmät rotujen erot ovat tottelevaisuudessa.

Koirarotujen luonteenpiirteitä kuvaillaan monisanaisesti.

Labradorinnoutajat ovat ”iloisia ja uskollisia”, shetlanninlammaskoirat ”oppivaisia ja miellyttämisenhaluisia” ja kääpiösnautserit ”valppaita ja ympäristöään tarkkailevia”, kertovat suomalaisten rotujärjestöjen kotisivut.

Onko kuvauksissa mitään perää?

Uuden yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan koiran rotu ei ole häävi käyttäytymisen ennustaja, mutta asia on kaikkea muuta kuin yksinkertainen.

Massachusettsin yliopiston Elinor Karlssonin johtama ryhmä toteutti Darwin’s Ark -sivuston avulla laajan kansalaistiedehankkeen.

Yli 18 000 amerikkalaisen lemmikkikoiran omistajat täyttivät sarjan lyhyitä kyselyjä koiriensa luonteista, ulkonäöstä ja käyttäytymisestä.- 

Lisäksi tutkijat selvittivät yli 2 000 koiran perimän päästäkseen käsiksi käyttäytymiserojen perinnölliseen eli geneettiseen taustaan. Tulokset julkaistiin Science-tiedelehdessä huhtikuussa.

Tutkijat niputtivat käyttäytymisen kahdeksaan piirteeseen.

Ne ovat ihmissosiaalisuus, koirasosiaalisuus, energisyys, leikkisyys, tottelevaisuus, aggressiivisuus, kiinnostus ympäristöä kohtaan ja läheisyyden tarve.

Useimmat koirien luonteenpiirteet ovat periytyviä, eli perimä selittää koirayksilöiden välisestä vaihtelusta vähintään 25 prosenttia. Perinnöllisiä eroja on sekä rotujen sisällä että niiden välillä.

Loput vaihtelusta tuottaa ympäristö. Esimerkiksi koirasosiaalisuuteen vaikuttaa se, millaisia kokemuksia koiralla on lajitovereistaan.

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa rotu selitti vain yhdeksän prosenttia koirien välisistä käyttäytymisen eroista.

Toisin sanoen yksilöllinen vaihtelu oli paljon suurempaa kuin rotujen väliset erot.

Rotuerojakin kuitenkin löytyi. Selkeimpiä ne olivat tottelevaisuudessa. Tämä piirre mittaa koiran kykyä oppia ja intoa totella pyyntöjä.

Huipulla olivat belgianpaimenkoira, unkarinvizla ja bordercollie. Vähiten totteleviksi tutkijat tunnistivat bassetit, alaskanmalamuutit, shiba inut ja kääpiöpinserit.

- Tiede-lehti 30.5.2022 -