Rotu

Chesapeakelahdennoutaja (Chesapeake Bay Retriever) on kotoisin USA:n koillisosassa sijaitsevalta Chesapeakelahdelta ja on ainoa Amerikkalainen noutajarotu. Kun ensimmäiset eurooppalaiset saapuivat Chesapeakelahdelle, he tulivat seudulle jossa tuntui olevan ehtymätön määrä vesilintuja.
Tuohon aikaan maanviljelyn lisäksi metsästys oli varsin merkittävä elinkeino, joten oli ensiarvoisen tärkeää että kaikki ammuttu riista saatiin talteen.

Tätä tarkoitusta varten ryhdyttiin 1800-luvun alussa toden teolla etsimään ja jalostamaan koirarotua, joka sopisi seudulla vallitseviin varsin vaikeisiin metsästysolosuhteisiin. Koiran tuli olla innokas, peräänantamaton noutaja, joka pystyisi työskentelemään kylmässä, usein myrskyisessä vedessä tuntikausia väsymättä. Toisaalta sen tuli olla omistajaansa ja perheeseensä kiintynyt niin että se pysyisi mielellään kotona, eikä lähtisi vaeltelemaan. 
Sen tärkeänä tehtävänä oli myös vartioida ja puolustaa omistajaansa sekä tämän omaisuutta.

Chesapeakelahdennoutaja ei juurikaan ole muuttunut noista ajoista, ei ulkonäöltään eikä luonteeltaan, ja on onnellisimmillaan kun se saa elää perheenjäsenenä ja ennen kaikkea metsästyskoirana.

Sellaiseksi se aikoinaan muodostui, sellainen se on vielä tänäänkin, ja sellaisena sen myös tulisi pysyä.

" Chesapeake Bay Retriever is the hunters meat dog. It is not a gentlemen’s trial dog "

 

PRESIDENTILLÄKIN OLI CHESSIE

 

Amerikan Presidentillä, Theodore Rooseveltilla oli paljon hevosia ja lemmikkejä ollessaan Valkoisessa Talossa. Osa lemmikeistä oli "presidentillisiä", eli elivät perheen keskuudessa ja yksi näistä oli chessie, Sailor Boy, joka tuli perheeseen 26.5.1902.

Koirastaan presidentti Roosevelt sanoi seuraavaa: "Sailor Boylla oli yksi vahvimmista luonteista, jolla oli mahtipontinen temperamentti ja vahva oikeudenmukaisuuden- ja velvollisuudentunto. Se ei koskaan antanut toisten koirien tapella eikä myöskään itse tapellut, ellei olosuhteet sitä välttämättä vaatineet; mutta taistellessaan se oli murhanhimoinen eläin. Se ei ollut pelkästään täysin hullaantunut veteen, kuten odottaa saattaa, vaan se myös rakasti ruudintuoksua ja kaikkea aseisiin liittyvää toimintaa kaikissa muodossa."

Vahvistamattomien historiantietojen mukaan Sailor Boy polveutui kenraali Custerin chessieistä, mutta tätä ei toistaiseksi ole pystytty vahvistamaan historiankirjoista.

www.presidentialpetmuseum.com/theodore-roosevelts-sailor-boy

 

Chesapeake Bay Retriever
TeeAmazing