Rotu

Chesapeakelahdennoutaja (Chesapeake Bay Retriever) on kotoisin USA:n koillisosassa sijaitsevalta Chesapeakelahdelta ja on ainoa Amerikkalainen noutajarotu. Kun ensimmäiset eurooppalaiset saapuivat Chesapeakelahdelle, he tulivat seudulle jossa tuntui olevan ehtymätön määrä vesilintuja.
Maanviljelyn lisäksi metsästys muodostui merkittäväksi elinkeinoksi, joten oli ensiarvoisen tärkeää, että kaikki ammuttu riista saatiin talteen.

Tätä tarkoitusta varten ryhdyttiin 1800-luvun alussa toden teolla jalostamaan koirarotua, joka sopisi seudulla vallitseviin varsin vaikeisiin metsästysolosuhteisiin. Koiran tuli olla innokas, peräänantamaton noutaja, joka pystyisi työskentelemään kylmässä, usein myrskyisessä vedessä tuntikausia väsymättä. Toisaalta sen tuli olla omistajaansa ja perheeseensä kiintynyt niin että se pysyisi mielellään kotona, eikä lähtisi vaeltelemaan. 
Sen tärkeänä tehtävänä oli vartioida ja puolustaa omistajaansa sekä tämän omaisuutta.

Chesapeakelahdennoutaja ei juurikaan ole muuttunut noista ajoista, ei ulkonäöltään eikä luonteeltaan ja on onnellisimmillaan, kun se saa elää perheenjäsenenä ja ennen kaikkea metsästystoverina. Sellaiseksi se aikoinaan muodostui, sellainen se on vielä tänäänkin, ja sellaisena sen myös tulisi pysyä.

 

 

PRESIDENTILLÄKIN OLI CHESSI

 

Amerikan Presidentillä, Theodore Rooseveltilla oli paljon hevosia ja lemmikkejä ollessaan Valkoisessa Talossa. Osa lemmikeistä eli perheen keskuudessa ja uusi perheenjäsen, chesapeakelahdennoutaja "Sailor Boy" -nimeltään, tuli perheeseen 26. toukokuuta 1902. "Sailor Boy" oli yksi "presidentillisistä" lemmikeistä ja Sailor Boy oli hyvin mieltynyt Presidenttiinsä. 

Koirastaan Presidentti Roosevelt sanoi seuraavaa: yksi vahvimmista luonteista, jolla oli mahtipontinen temperamentti ja vahva tunne oikeudenmukaisuudesta ja velvollisuudesta. Se ei koskaan antanut toisten koirien tapella ja Sailor Boy itse ei koskaan tapellut ellei olosuhteet niin vaatineet ja silloin koira oli murhaava eläin, kun sen piti taistella. Se ei ollut pelkästään täysin hullaantunut veteen, kuten odottaa saattaa, vaan koira rakasti ruudintuoksua ja tulittavia käsiä joka muodossa.

Lisäksi koiran luonnehdittiin olevan onnellisin, iso ja lojaali kaveri.

Koira esitellään tarkemmin amerikkalaisilla, Presidenttien lemmikit -museon sivuilla.

(http://www.presidentialpetmuseum.com/theodore-roosevelts-sailor-boy)

 

Chesapeake Bay Retriever
TeeAmazing