Chessie Suomessa

 

CHESSIE SUOMESSA

Gun Holmström (Komsalö Kennel) toi ensimmäiset chesapeakelahdennoutajapennut Suomeen 1976. Näistä uros Eastern Water´s Jeremy Squam jatkoi matkaansa Ruotsiin ja narttu Eastern Water´s Winnepesaukee jäi Suomeen. 

Vuonna 1978 Winne astutettiin Ruotsista tuodulla Chutney -nimisellä uroksella ja ensimmäinen pentue, 3 urosta ja 7 narttua syntyi kesäkuussa. 
Jo siinä vaiheessa oltiin tarkkaan yhteydessä pennunostajiin, koska tiedettiin rodun eroavan varsin paljon muista noutajaroduista. 
Haluttiin olla varmoja, että uudet omistajat saisivat mahdollisimman paljon apua koiran kasvatuksessa. 

Ensimmäinen pentutapaaminen järjestettiin syksyllä 1978 Malmin ampumaradalla Helsingissä, tällöin paikalla oli koko pentue yhtä Ruotsiin myytyä narttua lukuunottamatta.

Ruotsista ja Englannista tuotiin 1970 luvun lopulla ja 1980 luvun alussa koiria vahvistamaan kantaa ja uusiin chessien omistajiin pidettiin yhä jatkuvasti yhteyttä puhelimitse ja kirjeitse sekä järjestämällä tapaamisia. Juuri näihin aikoihin alettiin puhua rotukerhojen perustamisesta. Golden Ring ry ja Labradorikerho ry perustettiin ensin, ja heti näiden jälkeen keväällä 1981 Chesapeakekerho-Chesapeakeklubben ry Gun Holmströmin johdolla. 
Hän toimi myös kerhon puheenjohtajana ja lehden päätoimittajana ensimmäiset vuodet.

Valtaosa Suomen chesapeakelahdennoutajista osallistuu vuosittain sekä vesi- että kanalintumetsästykseen, joitakin koiria pienpetojahtiin sekä haavakko-, ja kolarieläinten jäljestämiseen. Noutajien rodunomaisissa kokeissa, NoMe, MeJä, ovat chesapeakelahdennoutajat nykyään, varsinkin koirien lukumäärään nähden melko hyvin edustettuna. Myös Pk- ja VePe-harrastus on nousussa.