Luonne ja ulkomuoto 

LUONNE

Chesapeakelahdennoutaja on yhden ihmisen ja perheen koira, jonka luonteesta löytyy vastak-kaisia piirteitä. Se on erittäin älykäs koira, joka toisaalta on peräänantamaton ja hyvin itsenäi-nen mutta taas toisaalta erittäin miellyttämis-haluinen ja herkkä. Kun tähän vielä liitetään voimakas halu vartioida ja suojella perhettä ja omaisuutta, on ymmärrettävää että chessien kasvattaminen ja kouluttaminen on varsin vaa-tiva ja haasteellinen, mutta aina myös antoisa tehtävä. 

Chessiepennun tapakasvatuksen ja myöhemmän lajikoulutuksen on oltava positiivisen määrätietoista ja pitkäjänteistä. Erään amerikkalaisen chesapeake-kasvattajan sanoja lainaten: "Kovat otteet ja karjuminen eivät chessietä koulutettaessa johda minkäänlaisiin tuloksiin. Ainoastaan olemalla koiralle ystävällinen, johdonmukainen, pyrkimällä ymmärtämään sen luonnetta, sekä kunnioittamalla sen kykyjä ja älykkyyttä, päästään hyviin tuloksiin". 
Tällaisen kohtelun chessie palkitsee kiintymyksellään ja toveruudellaan, sekä ennen kaikkea innokkuudellaan tehdä työtä omistajalleen. Joka onkin haasteista suurin muokattessa chessiestä metsästyskoiraa.

Tärkeintä kuitenkin on muistaa että chessien luottamus on asia, jonka voit menettää vain kerran. 


Vaikka chesapeakelahdennoutaja alunperin jalostettiin nimenomaan metsästyskoiraksi, se sopii hyvin myös aktiiviselle ihmiselle harrastuskoiraksi. 
Se vain tarvitsee paljon liikuntaa, kuten myös runsaasti aivovoimistelua. 
Aikuinen chessie on rauhallinen koira, joka oikein sosiaalistettuna suhtautuu välinpitämättömästi vieraisiin ihmisiin ja koiriin puolueettomissa tilanteissa. Ne ulkopuoliset ihmiset jotka se on opinut tuntemaan, saavat nauttia chessien heille osoittamasta hyväksynnästä. 

Noutaminen ja esineiden kantaminen on chessielle mieluista puuhaa, joten tähän on varauduttava niin kotioloissa, kuin koiran kanssa ulkoiltaessakin. 
 

ULKOMUOTO

Chesapeakelahdennoutaja on rakenteeltaa voimakas, mutta ei raskas. Säkäkorkeus on uroksilla 58-66 cm ja paino 29-36 kg, nartuilla säkäkorkeus on 53-61 cm ja paino 25-32 kg. Rintakehä on syvä ja pyöreä, eturinta leveä. Raajat ovat voimakkaat ja koira on hyvin kulmautunut edestä ja takaa.
Selkä on vahva ja selkälinja joko suora tai takaosaa kohti nouseva, eli koira on takakorkea. Kaula on voimakas. Kallo on leveä ja pyöreä, otsapenger keskivoimakas. Korvat ovat korkealle kiinnittyneet ja melko pienet. Kuono on voimakas, samoin leuat. Huulet ovat kuivat. Silmät ovat hyvin kirkkaat, keltaiset tai meripihkan väriset. Ranteet ovat taipuneet, tassut voimakkaat, varpaat pitkät ja tassuissa on luonnollisesti räpylät. Tassut muistuttavat voimakasta jäniksenkäpälää. Lantio on melko loiva ja häntä, joka on melko matalalle kiinnittynyt, ylettyy kintereeseen. 

Tärkeimpiä yksityiskohtia chesapeakelahdennoutajan ulkomuodossa on kaksikerroksinen turkki. Karvapeitteen tulee olla paksu ja vettä hylkivä. Se muodostuu hienosta, pehmeästä ja erittäin tiheästä alusvillasta sekä karkeasta ja laineikkaasta päällyskarvasta. Turkki on rasvainen ja vaikka koira ui tuntikausia sen iho ei kastu. Kun chessie uituaan ravistelee, sen tulisi tuntua ainoastaan kostealta.
Turkki ei vaadi sen kummempaa hoitoa. Karvanlähtö aikana koiraa voi harjata tai sukia, pesua tulisi välttää, sillä se vie rasvan turkista. 

Chesapeakelahdennoutajan väriskaala ulottuu vaaleasta kuloheinästä punertavaan ja tummanruskeaan, näin se sulautuu täydellisesti ympäröivään maastoon metsästystilanteissa. Valkoista väriä chessiellä saa olla pienen läikän verran rinnassa, varpaissa ja vatsassa, mitä vähemmän sitä on, sen parempi. Mustaa väriä chessiessä ei ole lainkaan. Kannuksia saattaa esiintyä harvoin mutta ne eivät ole toivottavia.

Yhteenvetona voidaan todeta, että kaikki chesapeakelahdennoutajan rakenteessa pyrkii tarkoituksenmukaisuuteen sen alkuperäistä tehtävää ajatellen. Koiran tulee jaksaa kantaa isojakin lintuja pitkiä matkoja huonoissa sääolosuhteissa, liikkuen kevyesti ja sulavasti sekä maalla että vedessä.